Argeșul sănătos și curat

Alianța USR PLUS Argeș își concentrează atenția pe protejarea sănătății populației și pe mediul curat. 

Sănătos

Sistemul sanitar județean nu răspunde nevoilor și complexității cazurilor medicale, iar în perioada crizei sanitare generată de pandemia de COVID-19 și-a arătat cu adevărat limitele. Necesitatea și oportunitatea unui spital județean de urgență modern și la standarde europene sunt justificate încă din perioada ante-COVID-19.

Pentru Argeș, spitalul județean de urgență este un obiectiv strategic foarte urgent. În acest sens, vă propunem o abordare serioasă prin care să se renunțe la soluțiile bazate pe idei ad-hoc pentru investițiile în infrastructură.

În viziunea noastră, acest obiectiv va fi concretizat prin accelerarea demersurilor, făcute cu înțelepciune și responsabilitate, prin capacitarea autorităților locale și centrale și a profesioniștilor în management sanitar, dezvoltare locală, arhitectură, construcții.

  • Primul pas trebuie făcut imediat pentru fundamentarea și elaborarea unui proiect de schimbare durabilă care să răspundă nevoilor actuale și viitoare și să ofere rezolvarea constrângerilor și limitărilor, inclusiv pentru finanțare. 

  • Al doilea pas este proiectul arhitectural și de construcție care trebuie să îndeplinească cerințele din proiectul de schimbare, normele tehnice specifice și normele europene.

  • Al treilea pas este implementarea proiectului, realizarea obiectivului cu respectarea riguroasă a planului de lucrări.

Pe termen scurt, în sprijinul și completarea serviciilor de sănătate consacrate, trebuie aplicate soluții funcționale pentru creșterea accesului permanent la asistența medicală primară și de prim-ajutor. 

Acordarea imediată a primului ajutor de bază este foarte importantă, în special în mediul rural, pentru că în cazul urgențelor medicale starea de sănătate a bolnavului se înrăutățește până la activarea unui cadru medical de la centrul de permanență (dacă există) sau până la sosirea ambulanței de la unitatea de urgență cea mai apropiată (situată la zeci de kilometri). 

Noi propunem asigurarea cadrului necesar pentru funcționarea serviciului public comunitar voluntar de prim-ajutor de bază în situații de urgență medicală, în localități și asocieri de localități, în special în mediul rural, serviciu prestat de localnici voluntari special pregătiți, care pot fi monitorizați de un cadru medical prin indicații la distanță, până la predarea pacientului pentru prim-ajutor specializat. 

Cazurile de urgențe medicale frecvente sunt la accidentați, suferinzi în crize acute, viitoare mame și nou-născuți. 

Social

În județul Argeș, în special în mediul rural, situația este îngrijorătoare, rata sărăciei și riscurile de sărăcie și excluziunea socială sunt în creștere. 

Serviciile sociale comunitare, poate și prin lipsa lor, au reușit menținerea situațiilor care pun grupurile vulnerabile în situația de a dezvolta și alte probleme sociale, care în timp conduc la perpetuarea „culturii sărăciei” și a comportamentelor asociate acestui fenomen.

Acțiunile concrete de asistență socială trebuie să fie orientate către persoane și să vizeze aplicarea politicilor de locuire și ocupaționale, în scopul redării demnității sociale, prin inserție profesională și incluziune socială. 

În viziunea noastră, cheia schimbării sociale este reducerea sărăciei și a excluziunii sociale prin creșterea gradului de inserție profesională. 

Abordarea noastră pune accent pe accesibilitate, pe egalitate de șanse, și nu pe o redistribuire oarbă, prin care autoritatea „bifează” sau „mimează” implicarea doar prin acordarea de ajutoare financiare.

Propunem revizuirea imediată a strategiei județene de dezvoltare a serviciilor sociale, intervenind pentru: 

  • specializarea asistenților sociali în consiliere pentru orientarea și formarea profesională a persoanelor aflate în plata ajutorului de inserție și a persoanelor cu risc ridicat de excluziune socială;

  • contractarea furnizării serviciilor sociale cu operatori privați specializați și acreditați, cu monitorizarea și evaluarea permanentă a activității lor;

  • întărirea țesutului social prin încurajarea rolului economiei sociale în comunități, prin susținerea prestărilor de servicii gospodărești și a producție meșteșugărești. 

Pentru susținerea dreptului la demnitate socială, Alianța USR PLUS Argeș promovează o politică coerentă incluzivă care să sprijine persoanele și familiile lor aflate în dificultate, susținând schimbarea de paradigmă din „ajută-l” în „ajută-l să se ajute”.

Starea de bine social este un indicator de sănătate a populației, este oglinda gradului de civilizație. 

Curat 

În tot județul, riscurile pentru securitatea sanitară a argeșenilor se mențin și cresc din cauza gestiunii defectuoase a deșeurilor solide în spațiul public, responsabilitate care se extinde și la acțiunile cetățeanului în manevrarea și depunerea deșeurilor în circuit.

Propunem diversificarea și intensificarea de îndată a acțiunilor de conștientizare și educare a cetățenilor cu privire la importanța și obligativitatea colectării selective a deșeurilor solide, cu informare fermă despre riscurile contaminării aerului, apei, solului. 

În viziunea noastră, trebuie acționat urgent și decisiv pentru îmbunătățirea managementului, revizuirea planului integrat al deșeurilor solide, optimizarea fluxurilor de colectare, depozitare și de prelucrare a deșeurilor, pentru pregătirea implementării economiei circulare.

În abordarea noastră, protejarea sănătății argeșenilor se face pornind de la grija pentru calitatea apei potabile, calitatea aerului și sănătatea pământului.