Argeșul rapid și sigur

Mobilitatea profesională a argeșenilor este frânată de lipsa unui sistem integrat de transport rapid și curat spre și dinspre locurile de muncă, în special spre și dinspre zona Pitești-Mioveni, centrul economic al județului, cu activități predominant dezvoltate pe verticala și pe orizontala construcției de automobile.

Realizarea unei rețele județene de transport la nivelul standardelor europene este un factor major pentru stimularea competitivității economice și a dezvoltării durabile a județului, pentru care vă propunem două linii de intervenție strategică.

Master Plan rutier județean

În viziunea Alianței USR PLUS, realizarea unui master plan pe termen mediu și lung pentru prioritizarea reabilitării și modernizării rețelei de drumuri județene este o premisă pentru dezvoltarea economică durabilă, inclusiv pentru creșterea mobilității ocupaționale a argeșenilor.

Urgentarea optimizării mobilității de transport trebuie înțeleasă și gândită în funcție de necesitățile, oportunitățile, disponibilitățile financiare și de planificarea teritorială strategică a județului, realizabilă prin:

• mobilizarea proiectanților, constructorilor și a Regiei Autonome de Drumuri Județene;

• accesarea intensivă a tuturor surselor de finanțare disponibile:

• executarea simultană a lucrărilor pe mai multe drumuri, fiecare cu mai multe tronsoane în lucru efectiv;

• desemnarea transparentă a managementului de proiect pe criterii de competență, responsabilitate și onestitate;

Acestea sunt cerințe imperative pentru executarea lucrărilor la norme europene și cu clauze contractuale ferme pentru garanțiile de bună execuție.

Bunele practici europene vor fi preluate în pregătirea și derularea proiectelor pentru calitatea lucrărilor, ținându-se seama de elementele care se integrează în modernizarea rețelei de transport rutier: zone de refugiu și de servicii, căi de acces pietonal, rețele subterane de distribuție gaze, de distribuție și colectare apă, zone verzi adiacente.

Mobilitate curată

Viziunea noastră pe termen scurt și mediu este axată pe optimizarea, modernizarea, dar și extinderea rețelei de transport în comun de călători, astfel încât realizarea unui sistem public de transport performant, modern și elegant să asigure interconectivitatea tuturor localităților argeșene, interoperativitatea între curse și securitatea călătorilor.

Conservând localizarea autogărilor în centrele bazinelor de viață, revizuim harta stațiilor de îmbarcare, crearea unei infrastructuri tehnico-edilitare moderne, comode, elegante și dotată cu sisteme digitale de ticketing și de informare a pasagerilor.

Noile dotări și amenajări vor fi investiții durabile și trebuie să conveargă către o mobilitate substitutivă pentru transportul public pe bază de carbon către transportul electric fără carbon sau, pentru început, hibrid, operatorii de transport fiind încurajați și susținuți să reînnoiască flota veche. Flota nouă de transport va asigura confortul, siguranța și securitatea călătorilor.

Viziunea noastră pe termen lung este axată pe eliminarea emisiilor de carbon, pentru o mobilitate de transport curată inclusiv pentru transportul public.