Argeșul educat și civic

Noi propunem o abordare strategică care să răspundă provocărilor viitorului prin investiții în educația socială și cetățenească a copiilor și în infrastructură școlară, cu susținerea incluziunii sociale naturale, firești, prin diminuarea decalajului cultural și cognitiv.

Infrastructura școlară

Viziunea noastră pentru buna educare a copiilor argeșeni pune accentul pe accelerarea modernizării infrastructurii școlare și preșcolare, dar și pe realizarea de investiții noi, în special în mediul rural, în clădiri moderne care să integreze săli de clasă, laboratoare, spații auxiliare și de deservire, inclusiv spații sanitare la standarde europene. 

Preșcolarii și elevii de azi sunt adulții de mâine. O infrastructură școlară confortabilă și funcțională este o cerință esențială pentru îmbunătățirea predării, reducerea abandonului școlar, pe lângă alte beneficii în viitor, inclusiv mentalitatea viitorilor adulți.

Copiii care trăiesc în zonele cu sistem educațional precar sunt dublu dezavantajați, ei provin din familii nevoiașe și urmează școli slab dotate, pentru ei e urgentă rezolvarea nevoii de investiții în infrastructură școlară. 

O infrastructură modernă pentru educația timpurie, în creșe și grădinițe de proximitate, va asigura premisele pentru a dezvolta copiilor o gândire ordonată și sentimentul de securitate, acest lucru ajutându-i și pe părinții să-și desfășoare activitatea profesională.

Fără o abordare strategică privind investițiile în infrastructura educațională vom rata dezvoltarea durabilă a județului.

Guvernarea copiilor 

Avem datoria să formăm generațiilor viitoare mentalități sănătoase, să pregătim copiii pentru integrarea socială și participarea activă la o societate democratică.

În viziunea noastră, viitorii adulții pot dobândi o bună creștere prin participarea la luarea deciziilor care le afectează viața, prin educație nonformală și informală, pentru învățare socială. 

În ceea ce privește participarea copiilor la luarea deciziilor care îi privesc, propunem diversificarea și întărirea rolului elevului în comitetele de elevi. Este necesară trecerea de la un rol consultativ cu aviz facultativ la un rol consultativ cu aviz consultativ, astfel ca diferendele de opinii să declanșeze dezbateri, cu argumente și contra-argumente, în acest mod copiii învățând să dezbată și să ia decizii obiective, oportune și legale în același timp și determinându-i să ceară și adulților să respecte aceleași reguli.

Copiii trebuie susținuți să-și dezvolte abilitățile și personalitatea din convingere, și nu prin constrângere. Dezvoltarea aptitudinilor și abilităților sociale, civice și de viață se realizează prin acces la activități de voluntariat, atractive și aplicate.

Argeșul prin turism

În viziunea noastră, creșterea atractivității județului Argeș se poate obține prin includerea unei dimensiuni de atmosferă turistică în strategia de dezvoltare a identității teritoriului.

Dezvoltarea și diversificarea activității turistice se pot susține prin punerea în valoare a monumentelor, prin investiții în infrastructura publică, cu accentul pe facilități de agrement sportiv montan, nautic, enduro, dar nu va fi suficient pentru o identitate turistică de succes a teritoriului. 

Pentru turiști, imaginea inițială a județului este dată de starea copacilor și a ierbii, de fațadele clădirilor, de mimica oamenilor, de mirosul din aer, apoi imaginea este întreținută și întărită de starea drumurilor, primirea făcută de profesioniștii din servicii, de climă, dar și de amabilitatea, condescendență și zâmbetul locuitorilor.

Identitatea de destinație turistică a Argeșului poate fi determinată de implementarea unei strategii prin intervențiile concertate și asumate de o alianță strategică a tuturor argeșenilor implicați, interesați și decidenți, în scopul clădirii consensului societal.

În acest context, declanșarea interesului pentru turismul argeșean are ca punct de plecare obiectivele turistice atractive existente, prin campanii de promovare bine structurate, calibrate, planificate si plasate. 

Turismul argeșean va deveni un factor important de promovare și dezvoltare durabilă a Argeșului, dacă se va renunța conștient la evoluția din inerție.